top of page
Sindicatul liber al salariaților din Revizia de Vagoane București Basarab
Sediu Bucuresti sector 6 Calea Giulesti Nr 6K
Email: basarab.sindicat@gmail.com
Cod Postal 060251
Afiliat : Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial Vagoane - FNFMCV si Blocul National Sindical - BNS
DESPRE NOI
Ce sunt sindicatele?
Sindicatele reprezintă forme de organizare voluntară a lucrătorilor,care hotărăsc de comun acord un mod optim de funcționare,o strategie, precum și un număr de reprezentanți care le vor promova drepturile și interesele în raport cu angajatorii, organizațiile patronale,precum și în raport cu alte instituții publice și private. Sindicatele sunt independente de angajatori, de organizațiile patronale, de partidele politice și de orice instituție publică. Prin organizații sindicale se face referire atât la sindicate, cât șila federații și confederații sindicale.
De ce este nevoie de sindicate.
Sindicatele funționează pe baza unui principiu simplu, și anume că, în vreme ce un angajator poate să ignore părerea unui angajat, dacă toți lucrătorii vorbesc cu o singură voce,angajatorul trebuie să îi ia în seamă. Sindicatele își încurajează membrii să ia parte la deciziile colective care privesc locul de muncă, iar părerile lor sunt prezentate angajatorului.
Care este rolul sindicatelor?
Principalul rol al sindicatelor constă în apărarea drepturilor și promovarea intereselor lucrătorilor,precum și negocierea unor condiții decente și echitabile de muncă și salarizare Este garantat dreptul de asociere în sindicate?
Dreptul de asociere este garantat de:
• Art. 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 10 septembrie 1948.
• Titlul II, art. 12, precum și Titlul III, art. 27 și 28 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
• Convenția ILO nr. 87 privind libertatea sindicală și protecția dreptului sindical, 1948 și Convenția OIM nr. 98 privind aplicarea principiilor dreptului de organizare și negociere colectivă, 1949, ratificate de România.
• Art. 9 din Constituția României.
• Art. 214 din Codul muncii.
• Legea nr. 62/2011 privind dialogul social.
Art. 218 din Codul muncii prevede următoarele:
Care sunt avantajele apartenenței la un sindicat?
Dacă devii membru de sindicat:
• Vei ști care sunt drepturile tale la locul de muncă – are cine să te informeze. • Siguranța locului tău de muncă va fi mai mare – are cine să te apere.
• Vei fi protejat împotriva abuzurilor – vei fi tratat corect.
• Vei avea cu cine să te consulți în situații dificile.
• Vei avea acces la consultanță și asistență juridică.
• Va avea cine să lupte pentru drepturile tale.
• Vei putea să îți exprimi părerea la locul de muncă.
• Nu ești niciodată singur - ești membru al unei echipe.
• Vei primi ajutor material în caz de boală sau problemă personală majoră. • Vei avea ocazia să înveți lucruri noi – ai acces la programe de instruire sindicală sau profesională. • Vei putea stabili contacte în țară și în lume.
• Ai o alternativă la cariera profesională.
Cum poate ajuta sindicatul angajații la locul de muncă?
Sindicatul poate sprijini angajații la locul de muncă prin:
• Monitorizarea eficientă a îndeplinirii de către angajator a obligațiilor asumate prin contractele colective sau individuale de muncă.
• Asigurarea unor relații corecte între angajat și angajator (asigurarea unor contracte de muncă conforme cu situația reală.
• Susținerea intereselor salariaților, în cazul apariției unor situații neprevăzute în aplicarea contractelor colective și individuale de muncă
• Asigurarea accesului corect la beneficii sociale (locuințe de serviciu și/sau oferite de comunitățile locale, locuri în creșe sau grădinițe, burse de studii sau perfecționare etc.). • Asigurarea dreptului la opinie în cadrul procesului de informare și consultare.
• Asigurarea protecției împotriva tratamentului subiectiv al salariaților de către patron etc. Care sunt beneficiile colaborării cu o organizație sindicală?
Angajatorii din întreaga lume înțeleg faptul că a colabora cu o organizație sindicală le poate aduce mari beneficii.
În mod special, sindicatele îi pot ajuta pe angajatori:
Să creeze un climat de încredere în rândul angajaților.
Sindicatele oferă un mecanism de dialog între lucrători și angajatoricare ajută la crearea unui climat de încredere și implicare, în care problemele pot fi identificate ușor si rezolvate în mod corect și echitabil. Acest lucru asigură companiilor beneficii semnificative în ceea ce privește productivitatea.
Recunoașterea unei organizații sindicale înseamnă că există un singur punct de contact pentru negocierea termenilor și condițiilor pentru lucrători, o modalitate mai simplă, mai eficientă și mai corectă decât abordarea angajaților la nivel individual.
De asemenea, atunci când problemele sunt abordate într-o manieră independentă, fără a fi lăsate să se agraveze, performanța lucrătorilor.
Să asigure sănătatea și securitatea la locul de muncă Reprezentanții sindicali contribuie la scăderea numărului de accidente la locul de muncă asigurând practici de lucru sigure și reducând îmbolnăvirile generate de stres, care apar, de exemplu, din cauza programului prelungit de lucru, manifestărilor abuzive sau muncii desfășurate în condiții proaste. Există date care arată că locurile de muncă în companiile în care există sindicate sunt mai sigure din punctul de vedere al securității în muncă, ceea ce pentru angajator se traduce în reducerea costurilor generate de îmbolnăviri și accidente.
Să auditeze conformitatea cu prevederile din Codului muncii Sindicatele reprezintă o sursă bună de informare în ceea ce privește practicile la locul de muncă. De asemenea, ele se află în poziția în care pot colabora cu angajatorul pentru a identifica și rezolva situațiile în care practicile de la locul de muncă nu sunt conforme cu standardele în vigoare.
Sindicatele pot juca un rol decisiv în ceea ce privește implementarea standardelor de muncă. Ele pot realiza sondajeîn rândul lucrătorilor pentru a vedea exact care sunt condițiile de muncă și pot asigura o coordonare a eforturilor pentru monitorizarea eficacității noilor politici și proceduri în domeniu.
Sindicatele asigură un canal de comunicare prin intermediul căruia lucrătorii pot raporta cazurile de nerespectare a standardelor fără a se teme de represalii, de aceea este mult mai probabil ca încălcările prevederilor Codului muncii să fie mai ușor raportate în acest fel, asigurându-le lucrătorilor posibilitatea să monitorizeze și să-și îmbunătățească condițiile de muncă într-o manieră sustenabilă, la care își pot aduce și ei aportul, sindicatele pot ajuta la aplicarea legislației muncii și îmbunătățirea performanței sociale a companiei.
Să îmbunătățească situația în ceea ce privește menținerea personalului Sindicatul negociază cu angajatorul în numele membrilor săi, în scopul găsirii unor soluții care să satisfacă nevoile afacerii respective, dar asigurându-se în același timp că lucrătorii sunt tratați corect. Dându-le lucrătorilor o voce și sprijinindu-i pe aceștia când sunt nemulțumiți la locul de muncă, sindicatele contribuie semnificativ la menținerea personalului și reducerea absenteismului.
Condițiile de muncă mai bune din companiile unde există sindicate reprezintă un stimulent în plus pentru ca lucrătorii să dorească să lucreze în continuare pentru compania respectivă și să își folosească programul de lucru mult mai productiv.
Să promoveze egalitatea Sindicatele luptă în mod activ împotriva discriminării și contribuie la promovarea egalității de șanse pentru toți lucrătorii. Reprezentanții sindicali sunt în poziția în care pot depista cazurile de discriminare și colaborează cu lucrătorii pentru a se asigura că politicile privind antidiscriminarea sunt implementate în mod corespunzător. În felul acesta, locul de muncă poate deveni mult mai atrăgător pentru lucrători, ceea ce poate avea drept consecință o mai bună menținere a personalului, scăderea absenteismului și creșterea productivității, precum și reducerea timpului pe care îl presupune gestionarea nemulțumirilor.
Să ofere acces la educare și formare Una dintre prioritățile majore pentru sindicate este de a-i ajuta pe membrii săi să aibă acces la educare și formare.
Studiile arată faptul că recunoașterea organizației sindicale are un efect pozitiv în ceea ce privește asigurarea training-ului angajaților, din punctul de vedere al frecvenței și domeniilor acoperite.
La rândul lor, angajații înalt calificați asigură beneficii angajatorilor, ca urmare a creșterii productivității
Să economisească Identificarea timpurie a problemelor la locul de muncă poate duce la economii semnificative, cum ar fi, de exemplu, reducerea costurilor pe care le presupune îmbolnăvirea unui lucrător (scăderea productivității, plata concediului medical, plata personalului înlocuitor temporar, compensații pentru accident) și reducerea fluctuației de personal.
De asemenea, sindicatele au experiență în ceea ce privește identificarea, împreună cu angajatorul, a zonelor unde poate crește eficiența și se pot reduce costurile. Atât angajații, cât și angajatorul au interesul ca afacerea să fie de succes.
Să crească productivitatea Sindicatele ajută la crearea unor locuri de muncă unde lucrătorii sunt mai încrezători, mai sănătoși, mai bine calificați și mai capabili să își rezolve nemulțumirile, toate acestea ducând la consolidarea unei forțe de muncă mai implicate și mai productive.
Sindicatele pot ajuta, de asemenea, la menținerea productivității în perioadele în care angajatorul face schimbări.
Negocierile colective reprezintă o modalitate importantă de a-i consulta pe oameni cu privire la schimbările respective și de a reduce posibilitatea ca lucrătorii să se opună acestor schimbări.
Menținerea unor relații de muncă armonioase este extrem de importantă pentru supraviețuirea și dezvoltarea unei întreprinderi. Relațiile de muncă bune duc la o creștere a eficienței, așadar la prosperitate, o fluctuație scăzută a forței de muncă, precum și alte beneficii tangibile pentru organizație.
Importanța relațiilor de muncă poate fi rezumată după cum urmează:
Stabilesc democrația în muncă: relațiile de muncă presupun rezolvarea problemelor angajaților prin negocieri colective, colaborare și consens între părți (managementul și sindicatele).
În felul acesta se instaurează o democrație în cadrul organizației, ceea ce îi motivează să contribuie cât de bine pot la creșterea și prosperitatea organizației.
Contribuie la creșterea și dezvoltarea economică: relațiile de muncă corespunzătoare asigură o creștere a eficienței,ceea ce înseamnă o productivitate și venituri mai mari. Aceasta duce la dezvoltare economică.
Îmbunătățesc starea de spirit a forței de muncă: relațiile de muncă bune, colaborarea și abordarea de comun acord a problemelor reprezintă o motivație pentru o implicare totală, ceea ce duce la creșterea productivității și a veniturilor, a satisfacției pentru munca depusă și îmbunătățirea stării de spirit a lucrătorilor.
Asigură utilizarea optimă a resurselor limitate: relațiile de muncă bune și armonioase creează un sentiment de apartenență și coeziune de grup în rândul lucrătorilor, precum și un mediu plăcut, ceea ce reduce posibilitatea apariției nemulțumirilor și disputelor. Aceasta va asigura o utilizare optimă a resurselor, atât materiale, cât și umane, eliminând pierderile de orice natură.
Descurajează practicile inechitabile atât din partea managementului, cât și a sindicatelor: relațiile de muncă presupun crearea unui mecanism care să rezolve problemele cu care se confruntă managementul și angajații pe bază de consens, consens care obligă ambele părți. Aceasta duce la interzicerea acelor practici inechitabile care pot fi folosite fie de angajator, fie de sindicat.
Determină implementarea unor măsuri legislative corecte: relațiile de muncă presupun adoptarea unor legi în domeniul muncii care protejează și promovează binele forței de muncă și protejează interesele ambelor părți împotriva practicilor incorecte. Facilitează schimbarea: relațiile de muncă bune ajută la îmbunătățirea lucrului în echipă, prin colaborare, la creșterea productivității și performanței, în felul acesta părțile putând beneficia de toate avantajele invențiilor, inovațiilor și altor descoperiri tehnologice. De asemenea, îi ajută pe lucrători să se adapteze mai ușor și mai repede la schimba
bottom of page